Ontwikkelingen na het voltooien van de documentaire Megumi

Megumi website

De documentaire MEGUMI eindigt met de hoop op hereniging.
 
Na het voltooien van de film kwam aan het licht dat Megumi Yokota getrouwd was met de Zuid-Koreaan Kim Young-nam. Hij zou op zestienjarige leeftijd door het communistische buurland eind jaren 70 naar Noord-Korea zijn ontvoerd. Met DNA-tests toonde de Japanse overheid aan dat Kim inderdaad de vader is van Yokota’s dan achttienjarige dochter.
 
Maart 2014 hebben de ouders van Megumi Yokota met medewerking van de Japanse en Noord-Koreaanse overheid voor het eerst hun kleindochter in levenden lijve ontmoet. Vier dagen brachten de grootouders met hun 26 jarige kleindochter en haar gezin, ze was net moeder geworden, door in de hoofdstad van Mongolië, Oelan Bator. Japan en Noord-Korea gebruiken die stad vaker voor onofficiële ontmoetingen.

Ze lijkt op de jonge Megumi”, zei opa Shigeru Yokota (81) op een persconferentie in Tokio over zijn kleindochter. “Het waren uitzonderlijke dagen voor ons”, verzuchtte oma Sakie Yokota (78). “Het was alsof we droomden. Wat we zo lang gehoopt hadden, werd eindelijk waarheid.
 
Mei 2014 zegde Noord-Korea toe het onderzoek naar ontvoerde Japanners heropenen. In ruil daarvoor is Tokio bereid om een aantal sancties tegen het geïsoleerde land te verlichten en humanitaire hulp te verlenen. Het is de eerste keer dat onderhandeld is over het uitwisselen van informatie. Dit jaar verwachten de ouders Yokota en de ouders van de andere ontvoerde Japanners een antwoord op die prangende vraag die hun leven al 37 jaar lang beheerst.
share on twittershare on tumblrshare on pinterest
Comments are closed.
follow me on twitter iconRSS